På internationella funktionshinderdagen, den tredje december, lanseras en ny kollektion second hand-plagg; ”Festkläder för funktionsnedsatta”. Bakom initiativet står Särnmark Assistans och Myrorna.
Bland utbudet märks omsydda kostymer från bland andra Yves Saint Laurent, partyblåsor och en leopardmönstrad klänning med guldpaljetter.
– Det är snudd på omöjligt att hitta finkläder som funkar rent praktiskt om man är rörelsehindrad och kläder spelar en stor roll om man ska känna sig inkluderad i olika sammanhang i samhället. För mig handlar Festkläder för funktionsnedsatta först och främst om lika villkor, säger Alexander Nordin som arbetar med kommunikation på Särnmark Assistans och själv sitter i permobil på grund av en medfödd CP-skada.
Handplockade plagg
Inför kollektionen Festkläder för funktionsnedsatta har Särnmark och Myrorna handplockat plagg för att sedan låta designern Louise Linderoth anpassa dem.
Louise är utbildad i modedesign på Textilhögskolan i Borås, specialiserad på funktionsanpassad design och själv rullstolsanvändare.
– För Myrorna handlar det om att bidra till jämlika möjligheter att själv bestämma när och om du vill klä upp dig. Oavsett om du ska på Nobelbanketten, barnbarnets bröllop, en AW med kollegorna eller den där roliga festen med vännerna, ska du inte begränsas i ditt val av kläder, säger Åsa Blomberg, kommunikationschef på Myrorna.
– Att samla och anpassa redan fina second hand-kläder som lämnats in till oss istället för att producera ännu mer nytt är även smart för både plånboken och miljön, säger Åsa.
Plagg behöver anpassas
Bara i Sverige använder cirka 150 000 personer rullstol. För dessa kan till exempel ett par byxor behöva anpassas i knävecken, grenen, gylfen eller baksidan. En skjorta kan behöva sys om i både bak- och framstycke.
Andra vanliga anpassningar är draperingar, som förutom att vara dekorativt kan förhindra att en klänning åker in i hjulen på användarens rullstol.
Samarbetet mellan Särnmark Assistans och Myrorna grundar sig i FN:s internationella konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som undertecknades av Sverige år 2007.
Marknaden spås öka kraftigt
Marknaden för funktionsanpassade kläder är på väg att explodera, enligt bland andra Vogue Business. De spår att marknaden kommer att omsätta 400 miljarder dollar 2026.
Plaggen i den första kollektionen går att hitta via funkfestklader.se.