I dag lanserar Ikea ett globalt test för urban odling på koncernens globala mötesplats, Hubhult, Malmö. Det är det första steget för att undersöka möjligheten att bli självförsörjande med egenodlade grönsaker.
Det är uppskattat att det kommer krävas ytterligare 5 miljarder ton mat till den globala befolkningen 2050. Dock används i dag redan en stor del av den odlingsbara marken. Därför kan urban odling vara en av lösningen för att möta utmaningen kring framtidens matproduktion.
Detta konstaterar Ikea själva i ett pressmeddelande.
Man berättar också att Ikea vill kunna erbjuda hälsosam och hållbar mat, till såväl medarbetare i våra personalmatsalar men även till kunder i våra restauranger. Det här är också ett sätt att inspirera kunder till att välja mer hälsosam och mer hållbar mat hemma.
Med hjälp av innovativa lösningar som urban odling, menar företaget att man kan bli bli en del av lösningen när det kommer till en mer hållbar matproduktion.
– Ikea vill ha en positiv påverkan på människor och miljö. Det här är ett spännande och viktigt steg i vår resa. Med hjälp av innovation kan vi producera mer hälsosam och mer hållbar mat, säger Catarina Englund, Sustainability Innovation Manager, Ikea-koncernen.
Urban odling bygger på principen att kunna odla växter och grönsaker i urbana miljöer. Vertikal odling i urbana miljöer bygger på höjden och fördelen med denna typ av odling är att det inte behöver direkt solljus utan kommer att försörjas med LED belysning.
Till skillnad från traditionell odling kräver vertikal odling upp till 98 procent mindre vatten, växer upp till 3 gånger snabbare och kräver inga bekämpningsmedel. Det bidrar även till ett minskat matsvinn och mindre miljöutsläpp. På så sätt bidrar detta till ett minskat klimatavtryck.
– Om det visar sig att testet får ett lyckat resultat kan projektet implementeras i en större skala inom Ikea, säger Catarina Englund.
Fakta urban odling
• Kräver upp till 98 procent mindre vatten än traditionell odling.
• Växer upp till tre gånger snabbare.
• Kräver inga bekämpningsmedel.
• Mindre matsvinn, eftersom önskad mängd kan odlas.
• Oberoende av klimat.
• Minskad vattenkonsumtion och miljöutsläpp och därmed ett minskat klimatavtryck.