NK:s möbler visas i unik utställning

NK:s möbler uppmärksammas av Sörmlands museum.

Under nära sju decennier tillverkade NK sina möbler i Nyköping. Den 11 mars öppnar Sörmlands museum en stor utställning om hantverket, designen, verkstäderna och varuhuset.

– Produktionen vid NK:s verkstäder är en viktig del av svensk designhistoria. Nu berättas den för första gången i sin helhet, säger utställningsproducent Lena Landerberg.

Lena Landerberg, utställningsproducent.

Under 1902 grundades AB Nordiska Kompaniet. Två år senare – 1904 – öppnade verkstäderna i Nyköping, där NK:s möbelproduktion ägde rum.

Möbler av namnkunniga formgivare

Den pågick fram till 1973, då verksamheten upphörde och de sista verkstadsarbetarna lämnade lokalerna. Strax därefter revs byggnaderna.

– Knappt ett spår finns kvar. Men möblerna existerar och med dem minnena efter de skickliga hantverkarna och de berömda formgivarna som var knutna till Nordiska Kompaniets möbelverkstäder, säger Lena Landerberg.

På 400 kvadratmeter visar Sörmlands museum fler än 150 möbler, från de exklusiva pjäserna som ställdes ut på världsutställningarna under 1920- och 1930-talen till populära Triva-serien.

Karmstol från 1957.

Alla möbler som visas i utställningen är tillverkade i Nyköping. En tredjedel är Sörmlands museums egna, två tredjedelar har lånats in från institutioner som Stockholms stadsbibliotek och Stockholms stadshus och från flera museer runt om i Sverige.

Privatpersoner lånar ut möbler

Ett tiotal möbler lånas av privatpersoner.

– Vi har fått kontakt med privatsamlare som lånar oss helt unika möbler, som i flera fall aldrig tidigare har visats för allmänheten, säger Lena Landerberg.

Utställningen NK:s möbler öppnar den 11 mars 2023 och visas till och med den 10 mars 2024.


Bildtext till inledningsbilden: Hjalmar och Edit Falck köpte allt på NK när de flyttade in i sin nya lägenhet på Norr Mälarstrand i Stockholm 1937. Till sovrummet valde de den påkostade modellen Marianne, ritad av Axel Einar Hjorth.