Sju av tio (72 procent) kommer välja något ekologiskt livsmedel när de handlar mat i påsk. En av tre säger att de kommer välja ekologiskt, antingen till stor del eller för all påskmat där det är möjligt. Det visar en färsk undersökning.
Studien har genomförts av Demoskop gjort på uppdrag av Coop. Den visar att 40 procent av kvinnorna kommer välja ekologiskt antingen till stor del eller för all påskmat där det är möjligt. För män är motsvarande siffra lägre, 27 procent.
Ägg toppar ekologisk lista
– Det är roligt att se att sju av tio väljer ekologiskt i påsk. Ägg hamnar till exempel högt på listan av varor som Coops kunder helst väljer att köpa ekologiskt, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.
Arbetet inleddes 2002
Av alla ägg som säljs på Coop är 30 procent ekologiska och äggen placerar sig på andra plats efter bananer på listan över omsatta ekovaror. Ägg har länge varit en viktig fråga för Coop. Redan 2002 startades arbetet att fasa ut burägg ur sortimentet och sedan 2015 säljs enbart ägg från frigående hönor.
Genomfördes under mars
Undersökningen om påskmat genomfördes 20 mars till 2 april 2017 av Demoskop på uppdrag av Coop. Följande fråga ställdes till 2 000 svenskar: ”När du handlar påskmat i år, kommer du att välja ekologiska livsmedel?”